12. julij 2016

(Z)mešan recept za kruh

 
Kruh z vinskim kamnom ni presežek. A s kombinacijo različnih mok in semen lahko naredimo boljšega in dieti primernejšega.

Sestavine:
- 0,5 kg mešanica treh različn polnozrnatih mok (npr.: ajdova, kamutova in pirina)
- 1/2- 1 skodelice semen (lanena, sončična, sezamova, bučna, ...)
- 1 zavojček vinskega kamna
- 0,5 l radenske (ali vode z mehurčki)
- ščepec soli
- 2 žlici olja (kokosovo, olivno, repično, ... olje, ki je primerno za segrevanje)

Sestavine za nekoliko bolj sladkast kruh:
- 450 g poljubne polnozrnate moke (npr. pirine)
- 1 skodelica kokosove moke
- 1/2 skodelice poljubnih semen (lanena, sezamova)
- 1/2 skodelice madljevih lističev (za posip -  potresemo na testo, ko je le-to že v modelu za pečenje)
- ščepec soli
- 2 žlici olja (kokosovo, olivno, repično, ... olje, ki je primerno za segrevanje)

Priprava:
Sestavine zmešamo v čim bolj gladko zmes in jo prelijemo v pomaščen model. Pečemo v ogreti pečici na 180°C 45 min pri ventilacijski, sicer 90 min.

Opomba:  Poslužujte se različnih polnozrnatih mok; kamutova in čičerikina (sta sploh super, saj imata nižji glikemični indeks). Sicer pa jih obstaja toliko, da še nekaj časa ne bo zmanjkalo kombinacij (ržena, prosena, kvinojina, pirina, pšenična ...). Tudi nabor semen je širok, ustvarite sebi najljubšo kombinacijo

Obstojnost: Kruh iz vinskega kamna je obstojen zgolj nekaj dni (2-3). Zato ga lahko shranimo v zamrzovalniku ali posušimo (v pečici na 50°C, če nimamo sušilnika) in si naredimo domači polnozrnati prepečenec.


0 komentarji :

Objavite komentar